„Caracatița de sticlă”, o creatură foarte rar văzută, s-a dezvăluit cu totul recent, oferindu-le cercetătorilor un adevărat spectacol, atunci când un robot subacvatic a filmat-o cum se deplasa elegant prin adâncurile întunecate ale Oceanului Pacific.
Biologii marini au observat „caracatița de sticlă” (Vitreledonella richardi) în timpul unei expediții de 34 de zile în apropiere de Insulele Phoenix, un arhipelag situat la peste 5.100 kilometri nord-est de Sydney, Australia.
La fel ca multe creaturi „de sticlă”, precum broaștele de sticlă sau anumite ctenofore, „caracatițele de sticlă” sunt aproape complet transparente, doar ochii cilindrici, nervii optici și tractul digestiv fiind opace. Echipa care a participat la expediție a avut parte de două întâlniri cu această creatură, ceea ce este impresionant având în vedere că există foarte puține filmări cu aceste cefalopode transparente. Oamenii de știință au fost nevoiți să le studieze cu ajutorul rămășițelor găsite în stomacul prădătorilor.
„Caracatițele de sticlă” au fost descoperite abia în 1918. Foarte puține informații sunt știute despre aceste cefalopode, cu excepția faptului că trăiesc în zone tropicale și subtropicale în adâncurile oceanului în mesopelagic (sau zona de amurg), la adâncimi cuprinse între 200 și 1.000 de metri, dar și în bathypelagic (miezul nopții), la adâncimi cuprinse între 1.000 și 3.000 de metri.
„Caracatița de sticlă” a fost observată de echipajul aflat la bordul vasului de cercetare Falkor, coordonat de Institutul Oceanic Schmidt, o fundație non-profit fondată de Wendy și Eric Schmidt, fostul CEO al Google. De asemenea, la expediție au participat și oameni de știință de la Universitatea din Boston și Woods Hole Oceanographic Institution.
În timpul expediției, care s-a sfârșit la data 8 iulie, o echipă de oameni de știință a descoperit mai multe animale marine necunoscute până acum în nouă formațiuni muntoase submarine care nu au mai fost explorate, potrivit Live Science.
„Oceanul ascunde minuni și promisiuni pe care nici nu ni le putem imagina. Expedițiile de acest fel ne învață de ce trebuie să creștem eforturile pentru restaurarea și înțelegerea ecosistemelor marine de peste tot. Un lanț important al vieții care începe în ocean este crucial pentru sănătatea și bunăstarea omenirii”, a explicat Wendy Schmidt.
Cum pot fi explicate imaginile în care o caracatiță pare că lovește intenționat un pește
Imagini cu adorabila caracatiță „Dumbo” surprinse la cea mai mare adâncime înregistrată vreodată
„Orașele din adâncurile” Oceanului Atlantic, mai puțin cunoscute decât suprafața planetei Marte